Vonk Online

Online Feest en Partijen advies

Het verhaal achter Jameson whiskey 

jameson whiskey

Echte whiskey kenners zijn bekend met Jameson. Dit is één van de (dan niet dé) bekendste Ierse whiskeys. Jameson whiskey is ontstaan in de 18e eeuw toen John Jameson een distilleerderij kocht in Dublin, namelijk de Bow Street Distillery. Deze distilleerderij groeide in de daaropvolgende jaren enorm. We spreken dan over meer dan driehonderd werknemers en meerdere hectaren aan grond aan het eind van de 18e eeuw. Jameson whiskey werd dan ook al gauw wereldberoemd en tegenwoordig is het ook in Nederland verkrijgbaar. 

Een eeuwenoud geheim

De bekendste whiskey van Jameson is de originele variant. Tijdens het productieproces wordt de whiskey drie keer gedistilleerd. Hierdoor ontstaat de smaak waar Jameson zo bekend om staat. Dit proces wordt al sinds 1780 gebruikt om de whiskey te maken en is sindsdien nog nooit veranderd! 

don papa rum

Wat is Ierse whiskey precies? 

Jameson is een Ierse whiskey. Je kunt het verschil tussen deze dranken al herkennen aan de spelling. Wanneer we spreken over “whiskey”, is het een Ierse variant en wanneer we spreken over “whisky” is het de Schotse variant. Men spreekt van een Ierse whiskey als deze minimaal drie jaar op Ierse grond is gerijpt in een vat. Bovendien wordt de gemiddelde Ierse whiskey drie keer gedistilleerd en de Schotse whisky twee keer. 

Binnen de Ierse whiskeys zijn er nog verschillende soorten te onderscheiden, namelijk single malt, single grain, Irish blend en single pot.