Vonk Online

Online Feest en Partijen advies

Mijn favoriete kaas komt uit Italië

Iedereen lust wel jong-belegen of oude kaas. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet van kaas hield, los van de vorm of het soort van de kaas. Ik ben zelf echt een kaas fan, het is bijna een soort drug voor mij geworden. Een dag geen kaas gegeten is een dag niet geleefd. Ik hou van de normale jong-belegen en komijn kaas maar ook van de stinkende en zachte blauwe kazen. Alleen moet ik dan niet de enige zijn die deze kaas eet, anders stink ik enorm uit mijn mond. Ik vind denk ik Parmezaanse kaas het allerlekkerst, het combineert namelijk perfect met favoriete eten: pasta. Daarnaast kan je Parmezaanse kaas los eten, in een salade doen of zelfs gebruiken in veel gerechten. Omdat ik nooit heb geweten hoe ze deze kaas maken ben ik daar vandaag dieper in gedoken. Dus wat is Parmezaanse kaas?  En hoe wordt het gemaakt?

 

Wat is Parmezaanse kaas?

Wat is Parmezaanse kaas? Het kom in ieder geval uit Italië en officieel heet het “Parmigiano Reggiano”, het kom uit de Parma regio. Maar wat is Parmezaanse kaas? Parmezaanse kaas in een sterk uitgedroogde kaas gemaakt van koemelk. 16 liter koemelk wordt gebruikt voor 1 kilo kaas. Wil je een kaaswiel kopen, dan wordt hier al snel 600 liter voor gebruikt. Het mooi van Parmezaan is dat je het, net zoals andere kazen, als kaaswiel kopen kan. Een kaaswiel kopen is gebruikelijk bij andere kazen maar een kaaswiel kopen voor Parmezaanse kaas niet, die wegen namelijk 40 kilo. De kaas wordt gedroogd gedurende 12 tot 32 maanden, alleen goedgekeurde kazen mogen het keurmerk “Parmigiano Reggiano” dragen. Wat is Parmezaanse kaas? Het is een oud en gedroogde koemelk kaas die gemaakt wordt in de Parma streek van Italië. Als iemand nu nog aan je vraag: "wat is Parmezaanse kaas?" ben jij voorbereid.

 

Een kaaswiel kopen

Zoals ik al eerder zij is een kaaswiel kopen gebruikelijk voor flinke kaasliefhebbers. Maar een kaaswiel kopen voor Parmezaanse kaas is een stuk lastiger omdat deze kaaswielen enorm. In plaats van een kaaswiel kopen kan van Parmezaanse kaan, kan je ook een plak van het kaaswiel kopen. Dat scheelt veel gewicht en veel geld. Wist je dat het lange rijpen van deze kaas vaak invloed heeft op hoeveel de kaas waar wordt en dus de cashflow van een kaasmaker. Omdat een Parmezaans kaas zo duur kan zijn kunnen de kazen opgeslagen worden in een bank in Italië die ze laat rijpen in hen en kluis en het zelf als onderpand gebruiken. Dat klinkt als mijn soort bank, met kaas als onderpand!